Ne Aramıştınız ?
  • Çalışma Saatleri : 10:00 ~ 19:00

Bebeklerde ve Çocuklarda Motor Gelişim (Hareket Alanı) Aşamaları- Prof. Dr. Özgür YORBIK (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı)

 

Anne karnındayken ilkel refleksler gelişir. Bebekler ilkel refleksler ile doğarlar (Ör. Moro refleksi, Asimetrik Tonik Refleks). Genel olarak 6. Aya kadar olan sürede ilkel refleksler kalkar. Bebekler yaşamın ilk ayının sonunda yüzükoyun yattıklarında kısa süreli olsa da kafasını kaldırmaya başlar. İlk aylardaki yüzükoyun şeklinde karnının üstünde yatma ve başını kaldırma (tummy time) bebeklerin boyun ve sırt kaslarının gelişiminde rol oynar. Anneler çocuklarının bu hareketlerine fırsat vermesi bebeğin kas gelişimi açısından önemlidir. Dördüncü aya gelindiği halde destekli otururken başını tutamama kaba motor gelişimindeki gecikmeyi gösterir. Altıncı aya gelindiğinde bebek desteksiz oturmaya başlar; 9. ayda desteksiz oturamama motor alanda anormal gelişimi gösterir. Dokuz ile on aylarda tutunarak ayağa kalkmaya başlar. On ikinci ayda yürür. On sekizinci ayda hala bağımsız olarak yürüyemeyen bir çocukta motor gelişimde gecikme düşünülmelidir. İki yaşına geldiğinde bir topa ayağı ile vurabilir; iki bacağının üstünde zıplayabilir; bir topu iki eliyle atabilir.

El becerilerinin gelişimi de ilkel yakalama refleksi ile başlar. İlk aylarda avuç içine dokunulduğunda bebek parmaklarıyla parmağınızı tutar. Beşinci altıncı aya doğru bu refleks azalır ve kalkar. Beşinci ayda bebek bir şeyleri ağzına eliyle götürebilmeye başlar. Altıncı ayda bir nesneyi bir elinden diğerine geçirebilir. Altı on iki aylarda farklı nesnelerin şekillerine ve boyutlarına göre çocuk tutma becerisini geliştirir. Sekizinci ayda dört parmağını ve başparmağı ile nesneleri tutmaya başlar (makas kavrayışı). Dokuzuncu ayda iki parmak ve başparmak ile nesneleri tutabilir. Onuncu ayda oyuncak küpleri bir kaba koyabilir. Eşyaları yere atabilir. On ikinci ayda başparmak ve işaret parmağı ile nesneleri tutabilir (kerpeten tutuşu). On sekiz ile 24. aylarda kaşık çatal kullanmaya başlar. İki yaşında kıyafetlerini çıkarabilir. Kalemle dik ve yatay çizgiler çizebilir. Şişe kapaklarını çevirerek açabilir. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Üç yaşında kalemle bir daire çizebilir. Ayakkabılarını giyebilir. Eline uygun büyüklükteki bir makasla kağıt kesebilir. Dört yaşında kalemi üç parmakla (tripod) tutma başlar. Dört yaşındaki bir çocuk kare ve haç şekli çizebilir. Bazı harf ve rakamları yazabilir. Bir insan resmi yapabilir (Baş ve bazı vücut bölgeleriyle). Makas ile yuvarlak kesebilir. Beş yaşında iken kendisi soyunup giyinebilir. Dişlerini fırçalayabilir. Yemeklerde bıçak kullanmaya başlar. Makasla bir kare kesebilir. Kendi ismini yazabilir. Kalemle bir üçgen yapabilir.

Bir çocuğun yukarıdaki gelişim dönemlerinde aksamalar söz konusu ise mutlaka bir çocuk ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi gerekir.